Zami Award 2011 met het Thema: Here to Stay! Speciale prijs voor Ciska Pattipilohy

Zonder kennis en informatie, geen vrouwenemancipatie!

Dit is haar strijdmotto. Met haar 85 jaren is ze nog steeds strijdbaar in haar levenslange strijd tégen onwetendheid en vóór emancipatie van vrouwen, in het bijzonder van zwarte, migranten en vluchtelingvrouwen. Reeds vanaf haar jeugdjaren in Indonesie, waar ze geboren en getogen was, had ze ontdekt dat vrouwen op de tweede plaats stonden. En al helemaal als ‘Inlandse’ vrouw, geboren uit ouders van Molukse afkomst, maakte zij mee dat ze niet voor vol werd aangezien in het voormalige koloniale Nederlands-Indie. Dankzij haar hoog opgeleide vader mocht ze wel een opleiding volgen. In 1973 kwam ze bij toeval in aanraking met vrouwenemancipatie in Nederland. 

Haar Indonesische achtergrond en werk waren redenen geweest om mee te helpen denken bij de werkgroep Indonesische Vrouwenstudies in Leiden. Dit was tevens het begin van haar strijd voor vrouwenemancipatie. Om de positie van zmv-vrouwen te onderzoeken en te kunnen begrijpen is het noodzakelijk te beschikken over relevante informatie. Samen met verschillende zmv-vrouwen stond zij aan de wieg van stichting Flamboyant, een ontmoetingscentrum van zmv-vrouwen, in 1985 opgericht om uitwisseling te stimuleren van kennis, informatie en ervaringen van en onder alle zwarte/migrantenvrouwen in Nederland. Flamboyant had een bibliotheek en documentatiecentrum opgezet. Toen deze haar deuren moest sluiten bleef zij actief en raakte betrokken bij de oprichting van ZAMI, als de opvolgster van Flamboyant.

In 2002 ontving zij de eerste Triomfprijs als informatiespecialiste voor haar jarenlange belangrijke bijdrage aan goede informatievoorziening voor zmv-vrouwen. Ondanks haar respectabele leeftijd is ze nog niet van plan haar strijd op te geven, want ze vindt dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van de gebrekkige informatievoorziening en kennisontwikkeling over de positie van zmv-vrouwen in Nederland. De drijvende kracht waarmee ze onvermoeibaar haar roep om kennis en informatie over met name de levensgeschiedenissen van zmv-vrouwen aan de orde stelt, loopt als een rode draad door haar leven. SHE IS HERE TO STAY!