Wie is ZAMI

Stichting Zami is een organisatie voor zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen(zmv-vrouwen).

Zij ontleent haar naam aan de roman van Audre Lorde; ZAMI, A New Spelling of My Name.

Deze roman is geinspireerd door de verhalen van haar moeder over de vrouwen van het eiland CARRIACOU. Deze vrouwen waren legendarisch om hun Schoonheid, Kracht en Liefde. ZAMI: “vrouwen die zich uitspreken en liefdevol samenwerken in strijd voor een betere toekomst”.

De organisatie biedt langer dan 20 jaar een politiek en cultureel podium voor alle zwarte-, migranten- en vluchtelingvrouwen in Nederland. Door de jaren is Zami uniek gebleven door vrouwen uit verschillende etnische groepen een plek te bieden. Vrouwen die zich van elkaar onderscheiden in hun verschillen, maar zich niet afscheiden van elkaar.

Zij bouwen bruggen naar elkaar en versterken zo hun positie en participatie in de nederlandse samenleving. Stichting ZAMI draagt door bijeenkomsten, trainingen, radio-programma’s een bijdrage aan de emancipatie van alle vrouwen, maar in het bijzonder aan migrantenvrouwen.

De stichting heeft haar zetel in Amsterdam, maar is wel een landelijke organisatie die vooral in de vier grote steden samenwerkt met verschillende organisaties om ZMV vrouwen te versterken en een gezicht te geven. Het bestuur van ZAMI bestaat uit vrouwen met verschillende culturele achtergronden en opleidingen. Vanuit hun kracht en passie zetten zij zich vrijwillig in voor de versterking van de positie van de migranten en vluchtelingen vrouwen.

Zij geven een gezicht aan de kracht van diversiteit en integratie. Zami biedt een politiek en cultureel podium aan alle zmv-vrouwen in Nederland. Alle activiteiten van ZAMI worden bezocht door zowel migranten als nederlandse vrouwen en mannen.

Emanciperen doe je samen! Bij ZAMI is iedereen welkom.